__________________________________Vítej Dobrodruhu________________________________________

Rebarborový koláč

8. května 2007 v 19:33 | Lily |  Takový normální život
Dnes je den osvobození, státní svátek. Já však osvobozena nebyla, byl to pro mne den velkých činů a velkých chyb, ale o tom později. Pekla jsem rebarborový koláč.
Kdo by nevěděl, jak tahle zelenina vypadá, mám tu pro vás nápovědu:
Možná je to tím, že jsem ještě stále kuchařsky naladěná, a nebo jsem prostě spokojená, jak mi koláč hezky leží v žaludku, ale rozhodla jsem se zveřejnit tu recept, abyste si všichni mohli zakusit to co já.
Nejprve byste se (narozdíl ode mě) měli přesvědčit, jestli máte všechny ingredience. Tak zaprvé...
  • Rebarbora ( kupodivu)
  • Polohrubá mouka ( ač se to nezdá, je to velmi důležité, nezkoušejte imprvizovat s hladkou)
  • Cukr krupice (nebo také můžete použít krystal, tak jako já, hezky vám pak křoupe mezi zuby)
  • Mléko
  • Vejce (nutno podoktnout, že ta vejce byste měli také do těsta přidat, tohle upozornění je jen pro mně podobné)
  • Tuk
  • Špetka soli
  • Prášek do pečiva
Snad je to všechno. Teď už se do toho můžete pustit.
Nejdřívě si připravte rebarboru. Oloupejte ji a nakrájejte na kostičky. Množství snad nějak odhadnete. Nejsem s to vám s tímhle poradit, protože rebarbotu jsem dnes neměla na starosti já. Těsto je celkem jednoduché. Připravte si hrnek (velký podle toho, jak moc těsta chcete mít). Do misky potom přidávejte:
  • Dva hrny polohrubé mouky (Já měla již zmiňovanou hladkou. V těstu mi moc velké problémy nedělala. Horší to bylo se žmolenkou...)
  • Jeden hrnek mléka
  • Jeden hrnek cukru
  • Půl hrnku libovolného tuku (Já rozehřála máslo)
  • Špetka soli
  • Půl pytlíčku prášku do pečiva
  • Dvě vejce (Je lepší přidat je během doby, kdy je těsto v míse. Ačkoliv se to nezdá, není příliš zábavné přemisťovat těsto z vymazaného a vysypaného pekáče zpátky do mísy jenom kvůli takové maličkosti.)
Všechno pečlivě promícháte, nalijete do připraveného pekáče, posypete rebarborou a dovršíte žmolenkou (mouka+cukr+máslo, rukama pěkně "rozhňácat"). Pak už jen zbývá vložit váš výtvor do rozehřáte trouby a s odkapávajícími slinami čekat. Dobrou chuť!
Udělala bych pro vás lepší fotku koláče, ale bohužel už žádný nezbyl, než jsem foťák nachystala. Tak snad někdy příště.
Jestli se najde nějaká ochotná a experimentální duše, která se do toho pustí, byla bych ráda, kdyby mi napsala svůj výsledek. Nikdo hlavně nepište, jak to bylo jednoduché a jak úžasný koláč vám vyšel. Už takhle si připadám jako pitomec, když jsem zapomněla vejce, nechci trpět pocitem méněcennosti. Hodně zdaru, vaše Lily
 


2 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 Makulka Makulka | E-mail | 16. června 2007 v 21:08 | Reagovat

Zdravím vás Lily,

dnes jsem hledala recept na rebarborový koláč a do oka mi padl ten váš.

Zkusila jsem ho a moc nám všem chutná.

Jen jsem dala místo půlky prdopeče celý a koláč krásně vykynul.

Je křehký, prostě mňamka.

Díky. Makulka

2 Lily Lily | Web | 16. června 2007 v 21:45 | Reagovat

Makulka: Jsem ráda, že jste se ozvala. Dmu se pýchou, když můj recept někdo použil :-)

3 lady.olivka lady.olivka | 17. července 2007 v 10:54 | Reagovat

taky se na tvuj recept dneska chystam

4 Zvizounek Zvizounek | E-mail | 22. července 2007 v 21:33 | Reagovat

Mila Lili, hledala jsem recept na Rebarborovy kolac a tvuj me nadchnul prirozenym komentarem a nejen strohym "receptem",  ktery ti musim pochvalit, protoze mas pravdu nez clovek stihne vyfotit tu nadheru tak je pryc. Vsem chutnal. DEKUJEME  a tesime se na dalsi vyborne recepty.

5 Dáša Dáša | 23. července 2007 v 13:59 | Reagovat

Ahojky! Právě jsem upekla rebarbororový koláč podle Vašeho vtipného receptu. No, co k tomu dodat... než stačil vychladnout vrhla se na něj banda kobilek (moje drahá rodina) a byl pryč :-)  Byl opravdu výborný!

6 Lily Lily | E-mail | Web | 27. července 2007 v 0:28 | Reagovat

Děkuji děkuji, tolik chvály, abych neusnula na vavřínech :-). Jsem moc ráda, že chutnal.

7 staffl staffl | E-mail | 26. dubna 2008 v 15:21 | Reagovat

Tenhle recept se mi líbil a protože manžel nakoupi rebarboru,udělala jsem ji. Byla dobrá(už není),taky ten prdopeč jsem dala celý,nemělo to chybu.

8 Tina Tina | E-mail | 30. dubna 2008 v 9:22 | Reagovat

Tiež som skúsila Váš recept a je úplne vynikajúci, ďakujem a dúfam, že aj v budúcnosti budem mať to šťastie a niečo dobré nájdem od Vás...

9 silvie silvie | E-mail | 4. května 2008 v 16:08 | Reagovat

zamenila jsem pol.mouku za zitnou,cely kyprici prasek, misto cukru med, vajicko jsem mela jen jedno zmolenku klasika ale rebarboru jsem jeste poprasila melasovym cukrem s troskou skorice a byla to lahoda

10 Sisa Sisa | 11. května 2008 v 13:15 | Reagovat

Taky jsem zkusila váš koláč a velmi nám chutnal.

11 ajusulka ajusulka | E-mail | 11. května 2008 v 16:23 | Reagovat

ahojky nasla som tento fajn recept ktory sa prave chystam vyskusat.tesim sa na kulinarsky zazitok a idem na to :)

12 renďa renďa | E-mail | 13. května 2008 v 17:19 | Reagovat

ja taky hodlám delat tenhle recept a kdyz je tady na nej tolik chvaly, tak se musí povést. dekujeme autorce a jen tak dál...

13 anna anna | E-mail | 16. května 2008 v 19:12 | Reagovat

supeeeeeeeeeeeeeeeeerrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

14 Ally Ally | E-mail | 18. května 2008 v 3:00 | Reagovat

Zdravím Vás Lily,

Rebarborový koláč si pamatuji ze svého dětství, kdy nám ho pravidelně pekla babička a mi se ho nemohli nabazit :o)

Rozhodla jsem se pripravit ho i sve rodine a za sebe mohu rici, ze z neuveritelneho mnozstvi receptu je ten Vas nejlepsi.

Rychle a jednoduche testo bez zbytecnych "vylepsovaku" a pak uz jen, jak jinak, rebarbora.

Jen se priklonim k celemu pytlicku prasku do peciva a navic kolac posypu skoricovym cukrem.

A lahudka je na svete !! :o))

Dekuji za Vas recept a budu se tesit na dalsi !

15 Mirka Mirka | 24. května 2008 v 20:25 | Reagovat

hledala jsem recept a našla jsem tento.Dám na vás a zkusím ho :) určitě se povede!!! Děkuju mockrát za recept!!

16 anielik anielik | E-mail | Web | 26. května 2008 v 9:38 | Reagovat

recept bol vyborny, aj s poznamkami. ja som pridala aj jahody, lebo rebarbory som mala malo a ani ja som ho nestihla odfotit. tak rychlo zmizol. Inak hrcky som v ceste mala aj ked som dala polohrubu. ale nic som nepreosievala ani suroviny neboli rovnakej teploty atd... ale ako uuuuplna zaciatocnicka by som ocenila aj navod na vyrobu "zmolenky" u nas mrvenicky alebo posypky. presne miery vahy vsetkeho. a este na akej teplote to cele upiect a ako dlho a do akej velkej nadoby to dat. dakujem za vysvetlenia pre amatera. a zelam este vela takychto super receptov.

17 Dana Dana | E-mail | 5. června 2008 v 12:25 | Reagovat

ahojík...

Dostala jsem od kamošky rebarboru...i když jsem kdysi bydlela na vesnici nic mi to neříkalo..

A dnes jsem hledala recept ... rebarborový koláč ...

Zkusila jsem ho a moc nám všem chutná.

Super receptík i s poznámkami... přeji krásný den...

18 jana jana | E-mail | 6. června 2008 v 3:19 | Reagovat

Vyborny!Co jineho napsat,akorat si s muzikem pochutnavame,diky moc.

19 Máry Máry | 7. června 2008 v 21:33 | Reagovat

Dobrý večer právě jsem dodělala Rebarborový koláč dle vašeho receptíku a vypadá moc moc dobře! Díky za recept paní Lily :o). M.

20 Dandy Dandy | 8. června 2008 v 12:24 | Reagovat

no dala jsem málo rebarbory, moje chyba, pro příště, ale jinak je super.. Vlastně jsem ani nestačila ochutnat mimo pár drobků při krájení. Což mluví samo za sebe..

21 lenka lenka | E-mail | 11. června 2008 v 13:45 | Reagovat

zrovna se na ten kolac chystam taky, na obrazku vypada krasne a dokazu si predstavit, ze ho moje druha pulka oceni. dekuju za strucny a jasny recept Lily.

22 Tána Tána | E-mail | 12. června 2008 v 14:58 | Reagovat

Ahojky,zítra se do toho chci dát,rodinnému kamarádovi,protože je rozvedený,jem slíbila,když si sežene rebarboru,tak mu ho upeču a to byla rychlost,tak není vyhnutí. jen doufám,že i přes to,že peču ráda a snad obstojně,tak zákonem schválnosti se mi nepovede nějaká chyba jako Tobě a ,,nevyznamenám se,,. Dám vědět zítra večer,pa,pa. Tána

23 marie marie | E-mail | 14. června 2008 v 16:53 | Reagovat

Milá paní Lily, právě jsem dopekla koláč podle Vašeho receptu. Už jsem za tepla ochutnala. Vypadá to ale, že až přijdou děti, na které čekám budu asi péci znovu. Je vynikající.Po mandlové čokoládě to bude druhá věc, o kterou se nebudu dělit. Díky moc.Marie

24 kristýna kristýna | 20. června 2008 v 16:13 | Reagovat

pekla jsem ho i kdyžje mi "jen" 13 a všem moc chutnal díky za recept

25 johana johana | E-mail | 24. června 2008 v 14:06 | Reagovat

na internetu jsem hledala neco opravdu jednoducheho a rychlého. výtvor se již peče, tak jsem zvědavá, jak se povede....ale příprava mě nadchla, měla jsem na ni asi tak 15 min a v těch 15ti minutách jsem připravila koláč, vrazila do trouby, zapnula myčku a naložila maso na večerní grill party. díky, ozvu se, jak se povedl.

26 Alčina Alčina | E-mail | 25. června 2008 v 18:32 | Reagovat

Teď se chystam na pečení, rebarbora čeká...Jsem poučena, že rebarbora prý je jedovatá a může způsobit nepříjemné zdravotní potíže (ba i smrt - fakt nepřeháním), ale jdu do toho, když vás to nezlikvidovalo (snad)....:-) pokud to přežiju, napíšu jak mi chutnalo

27 Jarka Jarka | 29. června 2008 v 14:51 | Reagovat

Peču po druhé :)) je dobroučkej

28 helena helena | E-mail | 23. července 2008 v 23:01 | Reagovat

ahoj Lili,tak jsem se do toho pustila,kolac je vyborny,ale ja do toho zapomela dát máslo a bylo to vytecne I bez tuku!doporucuji a je to snad I a tou"jedovatou" rebarborou zdravější .Zdravim Helena

29 lamzi lamzi | E-mail | 24. července 2008 v 14:32 | Reagovat

Ahoj Lil, po tom co nám vychřice pokácela jablůňku na zahradě, drahé rebarboře se po několika letech dostalo světla a začala překotně růst...hledala jsem na netu recept, který by se podobal koláči, který jsem kdysi někde jedla...podle tvé fotky jsem konečně našla přesně to, co jsem hledala...takže díky za recept, už se těším na tu mňamku ;-)

30 marti marti | E-mail | 4. srpna 2008 v 21:23 | Reagovat

Ahoj Lili, tvůj recept je skvělý-koláč nemá chybu. Díky, budu doporučovat tvým jménem svým přátelům. M

31 yvetta yvetta | E-mail | 17. září 2008 v 15:46 | Reagovat

Ahoj, je sychravý odpoledne a rebarbora byla v ledničce, tak jsem hledala recept a nadchly mě komentáře. Tak je v troubě a moc se těšíme.

díky a budu ráda za další kuchařské mňamky

32 pájinka pájinka | E-mail | 17. června 2009 v 11:05 | Reagovat

ahojda, jdu zkoušet tvůj recept,zaujal mě zevšech nejvíc,určitě bude vynikající

33 katik katik | 8. června 2010 v 20:17 | Reagovat

teď jdu na ten koláč...musím říct že u komentářů jsem se fakt pobavila:)

34 viktorrka viktorrka | 10. června 2010 v 17:25 | Reagovat

Právě se na něj chystám. Ale proč nikdy nikdo nepíše na kolik a jak dlouho péct? Tak to nějak zkusím a uvidíme. Snad nespálím, ani nevysuším...

35 Zdenka Zdenka | E-mail | 1. července 2010 v 15:33 | Reagovat

Tak jsem z tohoto těsta dělala nejen rebarborovýkoláč,ale i meruňkový,jahodový a třešňový.Byly skvělý.A taky místo tuku jsem dala 1/2 hrnku oleje.Prostě bezvadný.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.